Data i hora: 20 de març a les 16.15 hores
Entitat: Tecsal S.A.
Presentadora: Pat Casalà, gerenta de l’entitat
A la propera edició del Congrés de DINCAT, Tecsal S.A. presentarà una ponència sobre la seva experiència en la gestió d’estafes digitals entre les persones amb discapacitat. La ponència, titulada “De la Vulnerabilitat a l’Empoderament en Estafes Digitals”, es centrarà en com l’entitat ha actuat davant de diversos casos de persones víctimes de ciberestafes.
Context i actuació:
A principis de 2024, el departament psicosocial de Tecsal S.A. va identificar diversos casos de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) que manifestaven angoixa per haver estat víctimes d’una estafa digital. Tot i que els casos no estaven vinculats entre ells, l’entitat va activar un conjunt de mecanismes per proporcionar atenció immediata a les víctimes i evitar noves estafes.
Objectius de la bona pràctica:
- Acompanyament a víctimes: Tecsal S.A. ofereix un suport integral a les víctimes, que inclou atenció inicial en espais segurs, orientació legal i tècnica per gestionar denúncies i recuperar comptes, així com un seguiment psicològic personalitzat per alleujar l’angoixa derivada de les estafes.
- Prevenció: Es realitzen tallers pràctics sobre ciberseguretat, en col·laboració amb Mossos d’Esquadra i entitats financeres, per detectar patrons d’estafa i promoure l’ús d’eines de seguretat digital.
Assoliments destacats:
- Formació: Tot el personal amb discapacitat ha participat en tallers de ciberseguretat amb Mossos d’Esquadra, xerrades a càrrec de la Universitat de Barcelona (UB) i formació interna. Tots els casos de ciberestafa detectats han estat formalment denunciats.
- Suport psicològic: S’han realitzat entrevistes individuals amb les víctimes per gestionar l’impacte emocional de l’estafa.
- Acompanyament en gestions: Tecsal ha ofert suport en els tràmits amb Mossos, bancs i en el canvi de dades personals per recuperar els comptes afectats.
Amb aquesta iniciativa, Tecsal S.A. reforça el seu compromís amb la protecció digital i el benestar de les persones treballadores amb discapacitat, promovent una major seguretat en l’entorn digital.


–